Среќа и…

Logo_red

Споделете:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Автор:  Музафер Бислим – стариот

Режија:  Гунеш Али

Во 2001 година беше реализиран  драмскиот проект „Среќа и…“ со премиерна изведба  по повод 8-ми Април, Меѓународниот ден на Ромите. Со овој проект  учествувавме  на театарскиот фестивал „Лица без маски“ каде што добивме награда за Најдобро сценско изразување.

Синопсис:

Претставата фрла  длабоко скептични  погледи на политиката на  земјата, како и можности за професионална иднина:  Дали емигрираат  половина од младите  во Германија, Велика Британија, Швајцарија и САД?  Резултатите се загрижувачки и треба да послужат како политичка посветеност? Не, благодарам! Ангажирање на младите треба ли ?

–  Стручното оспособување на Балканот треба да се реформира и да се промовираат нови работни места, како што е поддршка за старт-ап бизнис, субвенции за вработување на млади луѓе и програми за да се вратат квалификуваните, но веќе емигрирани работници. Се поставува прашањето треба ли подобро политичко образование – политичко образование во сите форми на образование?

Под  итно  мора да се спротивставиме на нашето  време, односно се додека младата генерација не верува во позитивниот развој на нивните матични земји, желбата за емиграција ќе продолжи да расте, а со тоа ке се доведеме да ги изгубиме  посветените  и високо квалификуваните  млади кои ја  претставуваат нашата  иднина.

 

Со почит, Гунеш Али
Гунеш Али

Коментирајте

Зачленете се за новости