Jерма

Logo_red

Споделете:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Автор: Фредерико Гарсија Лорка

Адаптација и режија: Рамадан Сејфула –Рамче

Во 2002 година беше реализирана  претставата „Јерма“ од Ф. Г. Лорка, во која актерката Фарија Раман, која ја толкуваше главната улога  Јерма  ја доби престижната   Награда за најдобра  женска улога,  на театарскиот фестивал “Лица без маски’’  во Скопје.

Синопсис:

Јерма  (што значи „Неплодна“) е поетска драма за жена без деца која живее во рурална Шпанија и нејзиниот  очаен  копнеж да има деца.

Јерма е спој на контрастни расположенија преку кои  ја табелира се повеќе деструктивната опсесија на жена,  бездетна млада земја и ги испитува потесните зони на човечки стравови и желби. Богатиот начин на изразување на претставата – комбинација на вербални, визуелни и аудитивни слики и ритами е исто така насочен кон славење на сексуалната привлечност и плодност, создавање и пробација. Преку неговата карактеризација на централната фигура на претставата,  го поставувам прашањето за социјалниот статус на жената – контраверзно прашање и тогаш и сега.  Тука ја отсликувам жената Ромка во нејзината  женската борба против клетвата на неплодност. Неплодноста на жената станува метафора за нејзиниот брак во традиционалното ромско семејство  кое ја негира сексуалната или социјалната еднаквост на жените.

Нејзината очајна желба за дете ја наведува да изврши ужасно злосторство на крајот од претставата.

 

 Со почит,  Рамадан Сејфула-Рамче.

Коментирајте

Зачленете се за новости