ЕДЕН БРУТ ВО СРЦЕТО

Logo_red

Споделете:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Режија и адаптација: Фаат Абедин

Автор: Академик Анте Поповски

Претставата беше финансирана од Министерство за култура на република Македонија, и истата се одигра на сцената на НУ театар Комедија во 2005 година од страна на театар Рома.

Синопсис:

Претставата  гледа во вистинскиот живот на Ромите во денешна Европа, наспроти позадината на вековните стереотипи на ромите, кои продолжуваат да ги прават толку неразбрани.

Еден брут во срцето го насловот на  приказната. Имено,   првично имало четири брута  (Шајки) подковани  да се користат во распнувањето на Исус: две  се прободени   преку неговите раце, една за нозете и четвртата , која би требало да се   прободена низ неговото срце. Според легендата, предците на Ромите го украле овој четврт брут (шајка) затоа што сакаа да го поштедат  Исусовото срце, Бог им дал право да го преземат она што им било потребно на нивните патувања низ целиот свет. На некој начин , оваа приказна служи како симбол за тоа Ромите, дополнително да бидат  погрешно разбрани.

Друга верзија на приказната вели дека првите роми всушност сами го подковале брутот (Шајката)  и дека сè уште е топла свети црвено и ги прогонува нивните проколнати потомци ширум светот. Во реалноста, и двете приказни се подеднакво апсурдни, бидејќи Исус бил распнат  пред  предците денешните Роми  да ја напуштат Индија. Но, фактите направија малку за да ја искористат моќта на легендите.

Веројатно има многу работи за вас и за мене кои се исти“,  . „Можеби дури и сте застанале до мене некаде како во кино или ресторан, а не ме ни забележавте. Мене како Ром“.

Еден брут во срцето не носи да патуваме од старите стереотипи како тарот со карти  до техничката реалност на вистинскиот ромски живот, со своите гитаристи  и талентираните танчери  на фламенко, но подеднакво со своите образовани научници и добро интегрирани професионалци; од избезумената забава на ромската венчавка, до застрашувачката темнина на Порајмос, ромски  холокауст. Оваа претстава   отвора очи за секој кој е љубител  за ромскиот живот воопшто.

Нашите цели беа:

  • Да се подобри социјалниот статус на Ромите низ целиот свет преку позитивно портретирање во медиумите и да се всади гордост кај Ромите.
  • Да се создадат квалитетни уметнички дела користејќи го театарот како медиум
  • Да ги инспирира Ромите да преземат поактивни и продуктивни улоги во уметноста и како членови на нивните заедници.

 

Со почит, Фаат Абедин.

Коментирајте

Зачленете се за новости