ЦАРОТ ЕДИП

Logo_red

Споделете:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Автор: Софокле

Адаптација и режија: Фаат Абедин

Во 2004 година настапивме во Кочани како дел од Републичкиот театарски фестивал со изведба на претставата Царот Едип каде предизвикавме многу позитивни критики од страна на публиката и театарските критичари.

Во 2005 година, во месец Октомври, во рамки на Меѓународниот  театарски фестивал одржан во Сен-Луис, Франција, ја изведовме претставата Цар Едип од Софокле во режија на Фаат Абедин, каде ги исполнивме критериумите за квалитет да бидеме рамо до рамо со врвни театри од Европа, што се смета за наш значаен успех претставувајќи ја РСМ како мултикултурно општество.

Синопсис:

Царот Едип се расплетува како мистерија за убиства, политички трилер и психолошки богатство. Во текот на оваа митска приказна за патрицид и инцест, се  нагласува ироничноста на човекот решена да го пронајде, разоткрие и казни  убиецот,  кој излегува дека е тој самиот. Во нашиот свет денес, судбината и слободната волја останува најголемата мистерија за сите; дали сè правиме контролирано или дали имаме слобода на избор? Во расказот „Едип, кралот“ ја користaм идејата за судбина и слободна волја за да ја објаснам борбата за животот. Судбината и слободната волја се објаснуваат како  судбината ја контролира надворешната натприродна сила и нема начин да се контролира. Слободна волја е кога секој од нас е одговорен и ги контролира сите аспекти од нашиот сопствен живот. Се користат иронични уреди за да пренесе трагичен став кон борбата на судбината и слободната волја.

Со почит, Абедин Фаат.
faat abedin

Коментирајте

Зачленете се за новости